Yazar Kasa Kullanımı

Türkiye’de birçok yazar kasa markasının farklı modelleri kullanılmaktadır. Her markanın kendi teknolojisi doğrultusunda geliştirdiği birçok fonksiyon mevcuttur ancak kullanım fonksiyonları tüm yazar kasalar için aynıdır.

Yazar kasayı açma kapama: İşyeri açıldığında yazar kasada açılır. Anahtarı çevrilerek ya da anahtar tuşuna basılarak fiş kesme konumuna getirilir. Gün sonunda günlük z raporu alınarak yazar kasa kapatılır.



Fiş Kesmek: Tahsilat işlemi esnasında aşağıdaki aşamalar ile gerçekleşir.

- Anahtar fiş kesme konumuna getirilir.

- Tutar yazılır.

- KDV oranı tuşuna basılır.

- Nakit tahsilatlarda nakit tuşuna, kredili tahsilatlarında kredi tuşuna basılarak fiş alınıp müşteriye verilir.

X Raporu: Anahtar x raporu konumuna getirilerek alınır. Yazar kasada o gün o ana kadar ne kadarlık satış yapıldığını gösterir. Bilgi amaçlıdır, mali değeri yoktur.

Günlük Z Raporu: Anahtar günlük z raporu konumuna getirilerek alınır. Yazar kasadan yapılan günlük perakende satış tutarını gösterir. Muhasebe kayıtlarında günlük z raporu dikkate alınır. “Z” raporları günlük kapanış raporu olup, günlük hafızayı sıfırlamakta ve toplam bilgileri mali hafızaya yüklemektedir. ”Z” raporlarının günde bir defa (çalışma saati sonu itibariyle) ve gece saat 24:00’e kadar alınması esas olup, gece saat 24:00’den sonra bir süre daha faaliyetine devam eden mükellefler günlük olarak almak zorunda oldukları “Z” raporlarını, faaliyetlerinin bitiş saatinde alacaklardır. Gece 24:00’den sonra alınan “Z” raporu üzerinde yazılı hasılat cihazın kullanılmaya başlandığı günün hasılatı olarak değerlendirilir. İş yerinin kapalı olduğu veya cihaz kullanmayı gerektiren bir satış olmadığı günlerde “Z” raporu alma zorunluluğu bulunmamaktadır.



Aylık Z Raporu: Anahtar aylık z raporu konumuna getirilerek alınır. Yazar kasadan yapılan aylık perakende satış tutarını gösterir. KDV beyannamesine eklenerek vergi dairesine verilir.

Hatalı kesilen fişin iptali: Yanlış kesilen fişin aslı alınıp iptal edildikten sonra doğru bedelli yeni fiş düzenlenir. Ayrıca ilgili vergi dairesine konu hakkında dilekçe ile bilgi verilir. Yanlış kesilen fiş gerektiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilir.

Hatalı kesilen fiş veya fişlerin bulunamaması: Hatalı fişin yanlışlıkla müşteriye verilmesi ve bulunamaması halinde, yeterli veri ile ispatlanmak (hatalı fişin fatura düzenleme limitinin veya işletmenin günlük hasılatının üzerinde olması vb.) kaydıyla yapılan hata mükellef tarafından bir dilekçe ile ilgili vergi dairesine bildirilecek ve kayıtlara gerçek bedel yazılacaktır. Vergi daireleri gerek görmeleri halinde anılan mükellefler hakkında hasılat tespitine yönelik olarak yoklama veya incelemeler yaptırmak suretiyle bilginin doğruluğunu araştırabilecekler.

Not: Yazarkasanızdan alabileceğiniz en yüksek fiş limiti 700,00 tl dir.(2011 yılı için)


akıllı yazarkasa, eticsoft, paypal nedir, sanal pos modülü, sıkça sorulan sorular, sistem gereksinimleri, vera delta, yazarkasa

Artikel Terkait