Çekişmeli Boşanma Dilekçe Örneği İndir
Çekişmeli Boşanma Dilekçe Örneği Nasıl Olmalıdır?
Çekişmeli boşanma dilekçesi boşanmaya sebep olan vakıalara ve davadaki taleplere göre şekil alır. HMK uyarınca boşanma dava dilekçesi içerisinde her vakıanın boşanmaya ne şekilde etki ettiği, vakıaların her birinin hangi delille ispatlanacağı, diğer eşten hangi taleplerde bulunulduğuna dair açık ve net ifadeler yer almalıdır.
Çekişmeli boşanma davası dilekçesi her boşanmada çok farklı şekilde hazırlanır. Nitekim her boşanmada yaşanan olaylar birbirinden tamamen bağımsızdır. Matbu bir çekişmeli boşanma davası dilekçesi oluşturmak hukuken mümkün değildir. Çekişmeli boşanma genel sebepler veya özel sebepler ile ikame edilebilir. Genellikle çekişmeli boşanma davaları genel sebep olan şiddetli geçimsizlik (müşterek hayatın çekilmez hale gelmesi) sebebiyle açılır. Bunun esas sebebi özel sebepli çekişmeli boşanma davalarının daha sıkı şekil kuralları ve ispata tabi olmasıdır. Yine de, özel veya genel sebeplerle ikame edilen boşanma davalarında dilekçelerin ihtiva etmesi gereken bazı matbu hususlar olup, aşağıda yer alan örneklerde belirtilmiştir.
Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Boşanma dilekçesi nasıl yazılır kısaca özetlemek gerekirse;
giriş bölümünde öncelikle taraflar tanıtılır
olaylar bölümünde evlilikteki sorunlar, evliliğin çekilmez hale gelmesindeki etkenler net bir biçimde anlatılır
kanuni dayanaklar bölümünde karşı tarafın hangi davranışının hangi kanun maddesini ihlal ettiği açıklanır
talepler bölümünde talepler belirtilir ve yerine getirilmesi istenilen hususların (tazminat, nafaka, velayet gibi) yasal dayanakları sunulur
deliller bölümünde vakıaların bir bir hangi delille ispat edileceği belirtilir
talep ve sonuç bölümünde mahkeme hükmünde yer alması istenilen talepler tek tek sayılır
Çekişmeli Boşanma Dilekçe Örneği İndir